Witte Lelies, een theatervoorstelling over vaderschap

Op 2 augustus 2017 overleed Tomas Schroën aan alvleesklierkanker. Hij werd 33 jaar oud.

Jan Schroën schreef over zijn vaderschap en het verlies van zijn zoon, met wie hij voorheen acht jaar het podium deelde, een muzikale theatervoorstelling met als titel: Witte Lelies. De nalatenschap aan geschreven materiaal van Tomas, maar meer nog het proces van het afscheid van hem, vormden de centrale bron voor deze voorstelling.

Het verhaal voert langs dat verdriet en wanhoop, via verduring en troost, naar acceptatie en berusting. De route is bochtig en onbestemd, vol bulten en kuilen, onbekende paden en doodlopende straten. Maar achter de einder gloort perspectief. En ruimte. Voor stilte en rust. Voor schoonheid en vriendschap. Voor humor ook.

“Ik kan het niet kernachtiger duiden”, zegt Jan, “Tomas is dood, en wij niet!

Hij had geen andere keuze dan te overlijden. Het is aan ons om te leven.”

Het oorspronkelijke plan om Witte Lelies tijdens het Limburg Festival 2020 in première te laten gaan werd door corona gedwarsboomd. De première werd uitgesteld. Maar uitstel bleek geen afstel, want op 20 november j.l. ging Witte Lelies toch in première, in de Bombardon in Heythuysen. En ook nu onder de vlag van het Limburg Festival. Het werd een groot succes, ondanks het gegeven dat er maar 30 toeschouwers bij mochten zijn. Om toch meer mensen de gelegenheid te geven de voorstelling te zien werden op 21 en 22 november nog 3 voorstellingen gespeeld. Allemaal uitverkocht!

Kijk bij de Speellijst voor aankomende voorstellingen.

Binnen, en (ver) buiten Limburg

De grote belangstelling had zeker ook te maken met het zeer kleine aanbod aan voorstellingen tijdens de coronacrisis. Maar ook blijkt de thematiek in de verhalen universeler te zijn dan de particuliere geschiedenis van Jan. Inmiddels is de voorstelling al 25 keer gespeeld, voornamelijk in Limburg, maar ook in Utrecht, Culemborg en Arnhem. Ook buiten de provincie wordt de voorstelling in het dialect gespeeld. Dat levert zo’n marginaal taalprobleem op dat er nog diverse voorstellingen in het land staan gepland. Maar ook in Limburg.

Jan speelt Witte Lelies samen met Fer Koolen, muzikant en oud dorpsgenoot uit Ell, die borg staat voor de begeleiding van de liedjes en waar nodig in diverse rollen tegenspel biedt.

Belangstellenden kunnen via de speellijst op deze site zich informeren over op stapel staande optredens.