Naar Ameland om te schrijven

Met de smaak van Over Liefde nog in de mond togen Tomas en Jan Schroën in april 2010 naar Ameland om te schrijven aan een nieuwe voorstelling.

Was Over Liefde samengesteld uit bestaand materiaal, deze keer zouden ze samen gaan schrijven aan een nieuw coherent theaterproduct. Maar het schrijverschap bleek geen sinicure. De eerste dagen ontstond er niets, behalve veel gesprekken. Er was zoveel bij te praten.

Maar op een ongepland moment, na middernacht, met enkele Amelandse pinten op, begon de trein te rollen. Nog zonder dramaturgisch plan vloeiden woorden van gedachte naar formulering en vloeiden tranen van vreugde.  In licht beschonken conditie viel de nacht over Ameland.

400 pingpongballen en een serieus lichtplan

Op Drift kende een heus decor, met centraal twee grote hangende stalen platen, die ook werden gebruikt als percussie. Een verborgen systeem liet halverwege de voorstelling 400 pingpongballen uit de hemel vallen. Een lichtplan voorzag het verhaal van ondersteunende kleuren en effecten. Veertien liedjes, veel dynamiek en een dialoog tussen God en Noach over het bouwen van een ark waren ingrediënten die het publiek meenamen in een stroom van ontroering en hilariteit.

Indien gewenst was een mobiele tribune met 70 zitplaatsen beschikbaar. Een reizend circus met, de tribune niet meegerekend, 700 kilogram aan materieel en spullen. Maar met dezelfde acrobaten: Tomas en Jan Schroën, Bas van Deursen en Arnoud van den Heuvel.

Op Drift verwees naar de oosterse Tao: Ben je stuurloos of flexibel?

Verlies je controle of durf je los te laten? Ben je drenkeling of drijf je mee op de stroom? Ben je op weg of onderweg?

Vanwege organisatorische en planning-technische problemen speelde deze succesvolle voorstelling helaas maar 15 keer.