Theaterproductie “Over Liefde”

De eerste theaterproductie van (toen nog in oprichting) Boovewater was het collageprogramma Over Liefde.

Vader en zoon koesterden al langer de wens om samen op de buhne te staan. Tomas werd in rapland wel niet erg serieus genomen vanwege zijn voor rapliefhebbers softe teksten maar trad toch regelmatig op in kroegen en op kleine Utrechtse podia.

Jan speelde al jaren dialectliedjes die de aanvankelijke lichtvoetigheid van de Bonte Avonden in Ell allang waren ontstegen. Maar een combinatie van deze twee ingredienten binnen een podiumact lag niet voor de hand. Jan las een zomer lang toneelrepertoire voor twee heren, maar ook deze zoektocht leverde niets passends op.

Jan en Tomas & Friends

Tot op zekere avond het gesprek niet ging over de door hen geschreven teksten maar over de motieven om ze te schrijven. Het leek alsof vader en zoon elkaars drijfveren benoemden, zoveel overeenkomsten waren er. Het waren blauwdrukken van elkaar. Deze ontdekking kon niet zonder gevolgen blijven.

Ze besloten, in weerwil van hun bedenkingen en twijfels, toch een programma te maken en nodigden een hele schare aan vrienden uit daar deelgenoot van te zijn.

Het programma “Jan en Tomas & Friends” was een feit.

De onvoorziene verzoeken om het programma elders te spelen werden na ampere overwegingen niet gehonoreerd. Besloten werd om eerst alle beats en effecten, die aanvankelijk op geluidsdrager stonden, life in te studeren. Met op sologitaar Geert Custers en op percussie Bas van Deursen werd het programma ingestudeerd, gepimpt en gestroomlijnd, om op 7 augustus 2013 in de schuur van Kapittelsbos in Grathem in première te gaan met Arnoud van den Heuvel achter de knoppen.

Het werd een doorslaand succes.